![](/media/lib/45/draze-18367c17c6b0c1db28c6617ef45c8878.jpg)
Słodycze napędzają wzrost
19 marca 2009, 12:28Dzieci lubią łakocie i słodkie pokarmy, a rodzice doskonale o tym wiedzą. Okazuje się, że zjawisko to ma podłoże biologiczne i wiąże się z szybkim wzrostem, zwiększającym zapotrzebowanie energetyczne organizmu (Physiology & Behavior).
![](/media/lib/40/278940257_e81c9b5781-547554399ee98458b48173acfdcaa73d.jpg)
Antybiotyk jak obosieczny miecz
21 lipca 2009, 20:41Choć zadaniem antybiotyków jest zwalczanie infekcji, okazuje się, iż w pewnych warunkach mogą one... zwiększać ryzyko rozsiewu form zakaźnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za zakażenie - udowadniają badacze z Wellcome Trust Sanger Institute.
![](/media/lib/49/hiena-cetkowana-b777f59a02d5c0f3b7768c67c4ac4b79.jpg)
Kotokształtne mądrzejsze od szympansów
30 września 2009, 10:24Małpy człekokształtne uważane są za jedne z najbardziej inteligentnych zwierząt. Jednak, jak pokazały badania, pewien gatunek kotokształtnych lepiej od szympansów rozwiązuje problemy wymagające współpracy grupowej.
![](/media/lib/58/kremy-0baf50d5b413f5ec0860747a3c1f640f.jpg)
Krem na poziomie nano
15 grudnia 2009, 10:01W zależności od tego, czy ktoś lubi kremy i czy stosuje kosmetyki dobrej jakości, różnie opisuje, jakie są w dotyku i jaka wydaje się skóra po ich zaaplikowaniu: gładka, lepka bądź tłusta. Dla prof. Bharata Bhushana z Uniwersytetu Stanowego Ohio to jednak za mało precyzyjne, dlatego postanowił zbadać, jak krem oddziałuje ze skórą na poziomie nano i co właściwie znaczy, że staje się ona jedwabiście gładka.
![](/media/lib/61/gumki-566c7c7628c6b1672d9e776b3260b9b2.jpg)
Rewolucyjny materiał z pamięcią kształtu
22 marca 2010, 13:32Badacze z Tohoku University opracowali superelastyczny stop żelaza, którego wytrzymałość na rozciąganie przekracza granicę 1 gigapaskala. Może on być wykorzystywany podczas skomplikowanych operacji serca i mózgu oraz w konstrukcjach budowanych na obszarach występowania trzęsień ziemi.
![](/media/lib/47/kawka-cb70d3854dc8a382fe6a04fdf666384f.jpg)
Kawa nie zwiększa czujności
4 czerwca 2010, 09:29Specjaliści z Bristolu dowodzą, że spożycie kawy nie wiąże się z rzeczywistym wzrostem czujności, a ludzie przywiązani do porannego picia małej czarnej doświadczają jedynie złudzenia.
![](/media/lib/68/nand-5936f235069b1a88fde71521fe936f92.jpg)
Ceny pamięci spadną
23 sierpnia 2010, 14:45Firma analityczna iSuppli uważa, że jeszcze w bieżącym roku ceny układów NAND spadną do poziomu 1 USD za gigabajt. Poziom ten uważany jest za granicę, której przekroczenie pozwoli dyskom SSD na znaczne zwiększenie popularności.
W mózgu cukrzyka brakuje cholesterolu
1 grudnia 2010, 12:48W mózgu znajduje się bardzo dużo cholesterolu, który występuje w błonach neuronów i odgrywa kluczową rolę w działaniu synaps. Choć narząd ten stanowi zaledwie ok. 2% wagi naszego ciała, zawiera aż 25% całości cholesterolu ustrojowego. Ponieważ cząsteczka tego lipidu nie może sforsować bariery krew-mózg (jest za duża), cholesterol musi powstawać w mózgu, głównie w okresie wzrostu. Okazuje się jednak, że w mózgach myszy z cukrzycą dochodzi do zaburzenia jego syntezy (Cell Metabolism).
![](/media/lib/69/aspiryna-90df653be380917bd3c0d04cf09c3e8d.jpg)
Aspiryna nie zmniejsza ryzyka zaburzeń erekcji
4 marca 2011, 10:12Ponieważ zaburzenia erekcji (ang. erectile dysfunction, ED) są często pierwszymi objawami chorób układu sercowo-naczyniowego, naukowcy sądzili, że np. aspiryna, którą zażywa się w ramach zapobiegania zawałom serca i udarom, wspomoże terapię. Okazało się jednak, że niesteroidowe leki przeciwzapalne działają dokładnie na odwrót i zwiększają zagrożenie ED.
![](/media/lib/49/shake-3a48cb3a5ad73bb75fbd0b9afc10358f.jpg)
Przekonania wpływają na stężenie hormonu głodu
10 czerwca 2011, 10:49Ludzie przekonani, że podano im bardziej kaloryczny napój, czują się w większym stopniu nasyceni od badanych, którym podano ten sam napój opisany jako niskokaloryczny i niskotłuszczowy. Psycholodzy z Uniwersytetu Yale wykazali, że stan umysłu wpływa na poziom greliny - wywołującego głód hormonu wydzielanego przez pusty żołądek.